ΣΚΟΡΔΟ - ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Προϊόν που συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα.  Όμως η καλλιέργεια στον ελλαδικό χώρο πλέον είναι περιορισμένη και στην πλειονότητα χρησιμοποιούμε εισαγόμενα σκόρδα σε χαμηλότερες τιμές.
Εξωτερικά το φρέσκο συχνά το μπέρδευα με το κρεμμύδι. Η διαφορά βρίσκεται εμφανισιακά στο πράσινο λεπτόφλουδο φύλο του σκόρδου. Ένα κεφάλι (βολβός) εξωτερικά περικλείεται από λευκό συνήθως χιτώνιο και στο εσωτερικό του έχει πολλές μικρότερες σκελίδες.



Τι θέλει το σκόρδο;
- φυτεύουμε προς το τέλος του χειμώνα
- πότισμα αρκετό κάθε φορά που το χώμα που βρίσκεται ο βολβός είναι ξηρό
- συγκομιδή όταν οι κορυφές των σκόρδων αρχίσουν να γέρνουν
- θέλει ελαφρύ χώμα για να στραγγίζει το νερό. Γι' αυτό όταν έχουμε πιο σκληρό έδαφος, φυτεύουμε σε πιο ψηλά αναχώματα


Για επαγγελματίες
- φρεζάρουμε να αφρατέψει το χώμα
- δημιουργούμε ύψωμα γύρω από την περιοχή που θα φυτέψουμε για να συγκρατείται το νερό
- προσθέτουμε οργανική ουσία στο έδαφος
- ανακατεύουμε την οργανική ουσία με το χώμα με ένα εργαλείο όπως το φτυάρι ή μια τσάπα
- στρώνουμε το χώμα από ανωμαλίες
- διαμορφώνουμε παραλληλόγραμμα αυλακώματα 25 επί 20 εκατοστά
- στο κέντρο του σταυρού που δημιουργείται φυτεύουμε τις σκελίδες με το μυτερό μέρος στην επάνω μεριά και καλύπτουμε με χώμα
- ποτίζουμε ελαφριά να μην παρασυρθούν οι σκελίδες
- 1 φορά το μήνα καθαρίζουμε από αγριόχορτα κι άλλες ακαθαρσίες
- ελέγχουμε την υγρασία του εδάφους για να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται πότισμα


Η συγκομιδή των σκόρδων γίνεται (150 με 180 μέρες μετά τη φύτευση) τραβώντας απότομα κρατώντας από το σημείο που ενώνονται τα πράσινα φύλλα πριν ξεθωριάσει ο χιτώνας, στο αρχικό στάδιο πλαγιάσματος των κορυφών. Τα αφήνουμε μια εβδομάδα σε σκιερό μέρος κι αφού χάσουν την υγρασία τους κόβουμε τις ρίζες και τα πλέκουμε σε πλεξούδες.

Από τι κινδυνεύουν;
Τα έντομα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το φυτό αυτό. Κυριότεροι ο κρεμμυδοφάγος και ο θρίπας, αλλά και μύκητες όπως η σκωρίαση, ο περονόσπορος και η ανθράκωση.

Ποια είδη μπορεί να συναντήσουμε;
Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές ποικιλίες σκόρδων έχουν περιοριστεί στα σκόρδα Ερίσσου, Ξυλαγανής, Βύσσας και Τριπόλεως. Παρά το λευκό χρώμα του βολβού που έχουμε συνηθίσει, μπορεί να συναντήσουμε και βολβούς με ελαφρύ ροζέ χρώμα με πιο έντονο άρωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :