ΡΟΔΙΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το ρόδι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο φυλλοβόλου δέντρου. Μια καλλιέργεια με ιστορία, παράδοση και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα ρόδι αν και έχει σχήμα σφαιρικό, όπως το μήλο και το πορτοκάλι... ξεχωρίζει.

Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα του, εξ ου και το "ροδοκόκκινο", το σχήμα στην κορυφή του, τη σκληρότητα του φλοιού του αλλά και τη δομή του εσωτερικού του. Η εποχή που ωριμάζουν οι καρποί της ροδιάς είναι στα μέσα του φθινοπώρου, μέχρι αρχές Οκτωβρίου.



Τι θέλει η ροδιά;
- αν και ανθεκτικό φυτό, αφού μεγαλώνει και σε χαλικώδη εδάφη, ιδανικά αναπτύσσεται σε αμμοαργιλώδες χώμα με θρεπτικά συστατικά.
- τακτικά ποτίσματα
- χρειάζεται ζεστό κλίμα
- μετά το 2ο έτος, κλαδεύουμε το δέντρο ώστε να πάρει μορφή οβάλ από την κάτω μεριά

Για επαγγελματίες
- η απόσταση φυτό από φυτό να είναι 2 μέτρα και οι γραμμές να απέχουν 5 με 6 μέτρα
- χρειάζονται πάσσαλοι να στηρίζουν το δέντρο μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως
- το αυτόματο πότισμα με σωλήνες ενδείκνυται τόσο για ευκολία όσο και λόγω της ιδανικής ποσότητας ποτίσματος και επομένως ταχύτερη ανάπτυξη του ροδιού
- αραίωμα των καρπών
Πώς φυτεύουμε τη ροδιά;

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με σπόρους. Ιδανική μέθοδος είναι με μοσχεύματα. Παίρνουμε το μόσχευμα από τα κλαδιά μέσα (όχι από τις άκρες) ενός καλά ανεπτυγμένου δέντρου προς τον Ιούνιο μήνα. Η κοπή γίνεται διαγώνια κι όχι με τα χέρια. Το βάζουμε σε υγρό ριζοβολιάς αφού έχουν βγει τα φύλλα από πάνω του. Το τοποθετούμε σε αρκετό βάθος σε χώμα με περλίτη. Το ποτίζουμε αρκετά συχνά και περιμένουμε την ανάπτυξη και ριζοβολία του.  

 Αντίστοιχα αν κάποιος προτιμήσει τη μέθοδο με σπόρους... αφού ξεχωρίζει το κουκουτσάκι από τα σπυριά του ροδιού, τα στεγνώνει για 5 περίπου ημέρες, τα τοποθετεί σε χώμα για φυτώρια, σε θερμό περιβάλλον με ήλιο. Χρειάζεται καλό πότισμα και το χώμα να μένει υγρό. Σε μισό μήνα έχουμε τους πρώτους βλαστούς και αφαιρούμε τους πιο αδύναμους βλαστούς. Μετά από περίπου 2 μήνες σε κλειστό μέρος αφού ξεπεράσουν το μισό μέτρο, μεταφυτεύουμε σε μεγάλες γλάστρες ή στον κήπο και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία.


Από τι κινδυνεύει;
Η ροδιά όπως και πολλά είδη φυτών χρειάζονται ενίσχυση από τη φυτοφθορά κυρίως.

Ποια είδη μπορεί να συναντήσουμε;
1. ελληνικές γλυκές ροδιές:
 - καράβελος
 - πολίτικη
2. ελληνικές ξινές ροδιές:
 - τσιποροδιά
 - κρασοροδιά
 - καμπάτικα
 - αγριοκαμπάτικα
 - γούνες
 - λειφάνια
 3. Ξένες ποικιλίες
- granada
- sweet
- wonderful
- angel red




Δεν υπάρχουν σχόλια :