Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ


Μέχρι πριν μερικά χρόνια έβλεπα τακτικά τουλίπες στο δρόμο, όπως και παπαρούνες και μαργαρίτες. Μετά έμαθα ότι καλλιεργούνται:)

Η τουλίπα είναι κατεξοχήν ελληνικό βολβώδες φυτό που αργότερα έγινε σύμβολο της Ολλανδίας. Από μια αναζήτηση που έκανα βρήκα πως συμβολίζει την αγάπη, την τύχη και την καλοσύνη.




Λίγα λόγια:
Είναι αυτοφυές, βολβώδες φυτό κυρίως κόκκινου χρώματος αλλά και κίτρινου. Έχουν βγει και συνδυασμοί χρωμάτων για τους οποίους δεν έχω γνώση. 


Τι θέλει η τουλίπα;
 Της αρέσει ο ήλιος αλλά μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε στιγμή, με μια προτίμηση το φθινόπωρο ώστε η ανθοφορία του να γίνει με καλό καιρό. Το χώμα καλό είναι να είναι αφράτο με καλή αποστράγγιση και λίγη χωνεμένη κοπριά θα βοηθήσει με τα θρεπτικά του συστατικά. Δεν έχει υπερβολική απαίτηση σε νερό, ένα εβδομαδιαίο πότισμα είναι απαραίτητο. 

Πως κάνουμε τη φύτευση;
 Η φύτευση και ο πολλαπλασιασμός γίνεται με τους βολβούς της τουλίπας, οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν μια μεγάλη ομάδα από τουλίπες. 


 Είναι φυτό που μπαίνει και ως εσωτερικό σε γλάστρα, αρκεί να έχει από κάτω τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Οι βολβοί με ελαφριά χρωματισμένο φλοιό που βγαίνει εύκολα δείχνουν την καταλληλότητα τους αφού είναι πιο υγιή. Μια πήλινη γλάστρα πριν τη χρήση της θέλει εσωτερικό βρέξιμο. Γεμίζουμε με όσους βολβούς χωράνε χωρίς να ακουμπούν στο τοίχωμα και μεταξύ τους. Στην αρχή μπαίνουν σε σκοτεινό δροσερό σημείο για 3 μήνες περίπου για να βγάλει ρίζα. Έπειτα σε θερμοκρασία και φως δωματίου και σε 7 μέρες είναι έτοιμο να διακοσμήσει ένα εσωτερικό σημείο που το περιβάλλει ο ήλιος. Στην περίπτωση εξωτερικού χώρου παραβλέπουμε την διαδικασία τοποθέτησης του σε σκοτάδι. 




Δεν υπάρχουν σχόλια :