Αβούτιλο, αειθαλές, θαμνώδες φυτό. Τα άνθη του μας πλημμυρίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Ένα επίσης όχι τόσο γνωστό φυτό, όπως η χοϋσία.
Το φύλλωμά του θυμίζει λίγο αυτό του σφενδάμου. Υπάρχουν μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες ποικιλίες με καμπανοειδή άνθη που μπορεί να τα συναντήσουμε σε λευκό, ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί χρώμα σε διχρωμία ή σκούρα νεύρωση στο εσωτερικό του.
Τι θέλει το Αβούτιλο;
- θέλει έδαφος με καλή αποστράγγιση και γόνιμο. Σε ελεύθερο έδαφος φτάνει τα 2,5 μέτρα ενώ σε γλάστρα τα 2 μέτρα
- δεν αντέχει σε παγετό κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου και ανέμους
- θέλει λίπανση κάθε 2 εβδομάδες, άνοιξη και καλοκαίρι
- θέλει φωτεινά κυρίως αλλά και ημισκιερά σημεία στη χειρότερη
- θέλει αρκετό πότισμα όταν χάνεται η υγρασία του εδάφους. Σε γλάστρα το πότισμα είναι πολύ συχνότερο
- κλάδεμα θέλει μια φορά στις αρχές της άνοιξης(το 1/3 των κλαδιών)
Πως φυτεύουμε το Αβούτιλο;
Στα του καλοκαιριού παίρνουμε τα μοσχεύματα μόλις αρχίσουν να παίρνουν ξύλινη μορφή. Τοποθετούμε στο χώμα (σε γλάστρα φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη και τύρφη, σε κήπο χώμα με κομπόστ). Σε ότι αφορά τη λίπανση, λειτουργούμε όπως αναφέραμε παραπάνω, με υγρό λίπασμα ε ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να βάλουμε και κοκκώδες αργής αποσύνθεσης μόλις μπει η άνοιξη. Στον κήπο μπορούμε να το φυτέψουμε μόνο του ή με άλλα μαζί. Σε γλάστρα θέλει μεταφύτευση ανά 2 χρόνια.Το πότισμα και το κλάδεμα γίνεται επίσης όπως αναφέραμε...
Από τι προσβάλλεται το φυτό;
Το Αβούτιλο προσβάλλεται από κοκκοειδή, μελίγκρα και τετράνυχο. Για τα 2 πρώτα ψεκάζουμε με σαπουνόνερο το σούρουπο πριν βραδιάσει. Για τον δε τετράνυχο βάζουμε κίτρινες χρωμοπαγίδες και ελαφρύ ψέκασμα νερού στο φυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου