ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μια ακόμη ξηρική αρωματική καλλιέργεια, όπως και το θυμάρι. Το συναντούμε αυτοφυές αλλά και σε χωράφια ως καλλιέργεια. Έχει τις αρωματικές ιδιότητες, αφού χρησιμοποιείται από μαγειρική, φαρμακευτική και αρωματοποιία. Το έλαιο του είναι ιδιαίτερης σημασίας.



Τι θέλει το δεντρολίβανο;
- ανθεκτικό σε όλες τις θερμοκρασίες αλλά προτιμάει τις ηλιόλουστες περιοχές με ξηρασία υψομέτρου μέχρι 600 μέτρα
ελάχιστο πότισμα (ιδανικά, ένα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι, ένα κατά τη συγκομιδή και 3-4 ποτίσματα σε ενδιάμεσα διαστήματα, για την καλύτερη ανάπτυξή του). Μέχρι να αναπτύξει το ριζικό του σύστημα θέλει πιο συχνό πότισμα.
ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση και οξύτητα 6-7 pH (αναπτύσσεται και στα υπόλοιπα εδάφη με μειωμένη αξία σε άρωμα και έλαια)
μεταφύτευση στα χωράφια τις εποχές φθινόπωρο ή άνοιξη
 ιδανικά αποδίδουν τα μέγιστα σε έδαφος πλούσιο σε κάλιο, θείο, άζωτο, φώσφορο 

Πως φυτεύουμε το δεντρολίβανο;
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, σπόρους, διαίρεση και παραφυάδες. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια με σπόρους γίνεται είτε στα τέλη του καλοκαιριού και η ανοιξιάτικη στα τέλη του χειμώνα. Σε υψηλές θερμοκρασίες ποτίζουμε 2 φορές τη μέρα και μεταφυτεύουμε όταν το δεντρολίβανό μας αναπτυχθεί σε ύψος 15 εκατοστών. Αντίστοιχα οι παραφυάδες μεταφυτεύονται την άνοιξη απευθείας από το φυτό στο χωράφι, αφού ως πλαϊνοί βλαστοί έχουν ήδη τη ρίζα τους.

Ένα στρέμμα χρειάζεται περίπου 1500 με 2500 φυτά το στρέμμα. Η συγκομιδή του αρχίζει μετά από 2 έτη και η διάρκεια ζωής του αγγίζει τα 7 έτη. Γενικά οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι παρόμοιες με του θυμαριού



Από τι κινδυνεύει;
Το δεντρολίβανο, ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες, έχει ένα μεγάλο εχθρό...τα ζιζάνια. Επίσης έχει κάποια ευαισθησία στην αφίδα, τον θρίπα, τον τετράνυχο και τους αλευρώδεις

Ποια είδη μπορεί να συναντήσουμε;
- Κινεόλη
- Verbenone
- Camphora- borneol
- Flora Rosa
- Tuscan Blue
- Albiflorus
- Arp
- Benenden Blue
- Mcconnels Blue
- Irene
- Pink 
Να σημειώσουμε πως υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες, οι 3 πρώτες είναι οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες ενώ τις υπόλοιπες θα συναντήσουμε πιο σπάνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια :